Branża gastronomiczna będzie protestować

2020-10-31 11:45:35(ost. akt: 2020-10-31 17:17:58)

Autor zdjęcia: Elbląski Klub Szefów Kuchni

Od kilku dni branża polskiej gastronomii z niepokojem obserwuje to co dzieje się w naszym kraju. Dla wielu przedsiębiorców ograniczenia wprowadzane z dnia na dzień to ciosy, po których trudno będzie im się podnieść. Przyszłość branży gastronomicznej stanęła pod znakiem zapytania. W 16 miastach w Polsce, w tym w Elblągu i w Olsztynie 3 listopada odbędą się protesty.
Właściciele restauracji, barów, hurtownicy, pracownicy na każdym szczeblu gastronomicznej piramidy zawodowej łączą się w poczuciu zagrożenia i niepewności.

16 października 2020 roku zawiązał się Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej. Jego celem jest wypracowanie z Rządem RP rozwiązań funkcjonowania branży gastronomicznej w czasie epidemii na zdrowych zasadach ekonomicznych z zachowaniem bezpieczeństwa sanitarnego i ochrony seniorów 65+.

Restauratorzy, którzy nie podnieśli się jeszcze po stratach poniesionych po pierwszym lockdownie mają dość. W związku z tym zaplanowali protesty, które w niektórych miastach rozpoczną się już w niedzielę, 1 listopada. Natomiast 3 listopada w 16 polskich miastach (w województwie warmińsko-mazurskim protesty odbędą się w Olsztynie i w Elblągu) odbędą się protesty - HAPPENINGI.
- Spacerujemy aż w 13 miastach do Urzędów Wojewódzkich, aby okazać nasz sprzeciw dla obecnej sytuacji w jakiej znalazła się branża gastronomiczna przez nieprzemyślane decyzję Rządu. Bądźmy tam wszyscy, w kucharskich strojach i maseczkach - apeluje Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej.

- Polska gastronomia jest w totalnej zapaści. Ten sektor usługowy od początku pandemii miał się źle, teraz jest jeszcze gorzej - mówią właściciele restauracji i mniejszych lokali gastronomicznych. I dodają: - Zamknięcie restauracji, kawiarni i pubów spowoduje falę bankructw przedsiębiorstw i masowych zwolnień. Dlaczego nie pozostaniemy obojętni, będziemy też protestować.

Elbląscy restauratorzy zaplanowani protest, który rozpocznie się już w niedzielę, 1 listopada.
- Na dzień 1 listopada organizujemy ogólnopolską akcję zapalania zniczy przed lokalami gastronomicznymi - informują organizatorzy. - Restauratorzy zapalą znicze przed swoimi lokalami. Zachęcamy też gości, by zapalili znicze przed swoimi ulubionymi lokalami i w ten sposób oddali cześć zamordowanym przez rząd ich ulubionym lokalom gastronomicznym.
To nie wszystko: 3 listopada o godzinie 12:00 przy Bramie Targowej pod Piekarczykiem zbiorą się pracownicy gastronomii, pracownicy firm zaopatrujących gastronomię i wszyscy, dla których los branży gastronomicznej jest ważny.
- Składamy tysiące petycji w całym kraju do PREMIERA Rządu RP pod hasłem "Czarna Polewka dla Rządu" - tłumaczą.

Protest w tej sprawie zapowiedziała też branża gastronomiczna z Olsztyna.
- Nadszedł moment, w którym reprezentanci polskiej gastronomii muszą wspólnie stanąć w obronie swoich praw i interesów, dlatego 03.11 organizujemy #GASTROPROTEST i serwujemy CZARNĄ POLEWKĘ DLA RZĄDU RP. Stawiamy się aby okazać nasz sprzeciw dla obecnej sytuacji w jakiej znalazła się branża gastronomiczna przez nieprzemyślane decyzję Rządu. Protestujemy pokojowo i wspólnie. W dniu protestu na ręce PREMIERA RZĄDU RP za pośrednictwem Marszałków Województw każdy składa osobistą Petycję wspierającą Petycje Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej - piszą na Fb organizatorzy olsztyńskiego protestu.

Petycje zawierać będą żądania GASTRONOMII POLSKIEJ od RZĄDU RP:
1. Merytorycznego Planu wychodzenia z kryzysu dla Gastronomii Polskiej na najbliższe 6 miesięcy!
2. Zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy od 01.11.2020 r..
3. Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (żywność
i napoje) i usługi gastronomiczne od dnia 01.11.2020 r.
4. Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury.
5. Wprowadzenia „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy antykryzysowej dla Turystyki, w zakresie przedstawionym ww. Petycjach.
6. Wyznaczenia w trybie pilnym przedstawicieli Rządu RP do wspólnego opracowania z ekspertami branży gastronomicznej standardów bezpieczeństwa higienicznego „Bezpieczna Restauracja w czasie epidemii” dla poszczególnych typów lokali.
7. Podania podstawy konstytucyjnej ograniczenia przez Rząd RP swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej, przez zamykanie lokali.
8. Uwolnienia w trybie natychmiastowym godzin otwarcia wybranych typów lokali gastronomicznych na zasadach przedstawionych ww. Petycjach.
Dodatkowo:
Przesunięcia terminu wprowadzenia kas fiskalnych on line z 01.01.2021 na 01.01.2022 r. i sfinansowania tego wprowadzenia przez Skarb Państwa.

Protest w Olsztynie rozpocznie się godzinie 12-tej spod Warmińsko-Mazurskim Urzędem Wojewódzkim al. Marsz Józefa Piłsudskiego 7/10.

Apel w tej sprawie wystosował do swoich znajomych z branży Michał Denesiuk ze Szczytna wiceprezes Elbląski Klub Szefów Kuchni. Na jednym z portali społecznościowych pisze: "Drodzy znajomi z naszej lokalnej branży gastro i znajomi, którzy jako konsumenci i klienci korzystają z naszej lokalnej branży gastro zachęcam wesprzyjcie Ogólnopolski Protest Gastronomii. Mali i średni przedsiębiorcy branży gastro będą zamykać lokale i ogłaszać upadłość, bo nie będą zarabiać sprzedając na wynos lub co gorsza, gdy zamkną całkiem gastronomię, gdy wprowadzą lockdown. Pokażmy, że jesteśmy solidarni i wspieramy tych, którzy tworzą miejsca gdzie możemy zjeść nasze ulubione dania i spotkać się ze znajomymi, oderwać od codziennej rutyny. Gest wsparcia nic nie kosztuje, a może zwróci uwagę na problem i uratuje gastronomię nie tylko tą lokalną ale i ogólnopolską przed upadkiem i zamknięciem. Wesprzyjcie nasz protest 3 listopada gdy zaserwujemy rządowi czarną polewkę od polskiej gastronomii. Każdy gest wsparcia się liczy żeby zwrócić uwagę na problem z jakim boryka się w czasie pandemii polska gastronomia."

Komentarze (11) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. bezimienny #2998715 | 188.146.*.* 31 paź 2020 17:32

    Sami się zabijacie chcąc 35zł za zwykłego schabowego.

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)

    1. as #2998718 | 5.174.*.* 31 paź 2020 17:38

      jasne to co konkretnie Panowie i Panie proponujecie jakie bezpieczne rozwiązane?

      Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. Ja #2998842 | 89.228.*.* 31 paź 2020 19:34

        Te zamykanie lokali uj da, szkoda tylko pracowników.

        Ocena komentarza: warty uwagi (8) odpowiedz na ten komentarz

      2. OMG!!! #2998905 | 83.23.*.* 31 paź 2020 20:36

        Komentarze poziom tryglotyty.

        Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz

      3. Konsument #2999187 | 79.191.*.* 1 lis 2020 09:35

        Kto ma swój lokal i nie spłaca suva za 350 netto przetrwa.Reszta się wysypie.Takie są prawa rynku.

        Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

      Pokaż wszystkie komentarze (11)
      2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5