Pyszny sernik bez sera
2020-12-20 21:52:47(ost. akt: 2020-12-20 21:57:57)
Na święta zazwyczaj pieczemy tradycyjny sernik, może w tym roku warto pokusić się o inne ciasto? Podajemy Państwu przepis na smaczny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny sernik, a taki, w którym zamiast sera używamy śmietany. Smacznego!
Składniki na ciasto:
3 szkl.mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna
5 żółtek
5 łyżek cukru
masa:
3 śmietany duże 18%
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe
piana z 5 białek
3 szkl.mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna
5 żółtek
5 łyżek cukru
masa:
3 śmietany duże 18%
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe
piana z 5 białek
Sposób przygotowania:
Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki. W miseczce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy. Ubijamy pianę i łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie. Na duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Lekko przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, a na wierzch tarkujemy mniejszą porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, aż się zrumieni wierzch ciasta. Smacznego!
Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki. W miseczce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy. Ubijamy pianę i łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie. Na duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Lekko przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, a na wierzch tarkujemy mniejszą porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, aż się zrumieni wierzch ciasta. Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez