Aby wydobyć z niej to, co najlepsze, należy pamiętać o paru ważnych sprawach
2019-05-31 08:29:45(ost. akt: 2019-05-31 10:07:44)
Zbliża się weekend czyli czas towarzyskich spotkań, na których często pojawia się alkohol. My natomiast zebraliśmy kilka ciekawostek dotyczących wódki i tego jak ją podawać i jak pić.
Okazuje się jednak, że wódka jest jednak alkoholem dość wymagającym - aby wydobyć z niej to, co najlepsze, należy pamiętać o paru ważnych sprawach, a jakich postanowiliśmy zapytać w Mazurskiej Manufakturze Alkoholi.
- Wódkę, podobnie jak wino, w zależności od rodzaju powinno podawać się w różnych kieliszkach. Ich pojemność waha się od 30 - 60 ml. Kieliszki bez nóżki mają zazwyczaj charakter walca i grube dno, natomiast te z nóżką wykonane są zazwyczaj z cieńszego szkła. Przed podaniem wódki gościom zastanów się koniecznie nad tym, jaki rodzaj alkoholu wybierzesz. - mówi Jakub Gromek, właściciel Mazurskiej Manufaktury Alkoholi – Od tego bowiem zależeć będzie wybór kieliszka. W przypadku np. wódek wytrawnych postaw na kieliszki o pojemności 35 - 40 ml. Smakowe natomiast podawaj w nieco mniejszych ok. 20 - 25 ml. Kieliszek z kolorową wódką powinien być napełniony w taki sposób, aby do krawędzi pozostało 3 - 5 mm.
Zasada podstawowa i zdaje się najważniejsza: czystą wódkę podawać należy dobrze zmrożoną. – Jeśli nie chcesz do zamrażalnika wsadzać całej butelki, wstaw tam kieliszki. Powinny być schłodzone w taki sposób, aby na ich powierzchni pojawił się charakterystyczny szron. Wyjmij je zaraz przed podaniem alkoholu, goście będą zachwyceni! Aby wódka mogła stać cały czas na stole, a jednocześnie pozostać odpowiednio schłodzona, możesz wykorzystać sprawdzony sposób. Obetnij górną część kartonu po soku, wstaw do niego butelkę, a następnie zalej ją wodą. Tak przygotowany karton wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu rozetnij karton, a butelka będzie zatopiona w bryle lodu. Pomysł niezwykle prosty i tani, a przy tym spektakularny. – dodał Gromek
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez