Wszystko co dobre pochodzi z lasu
2018-04-08 21:50:34(ost. akt: 2018-04-08 21:53:12)
Spychowscy leśnicy promowali zdrową żywność pochodzącą z lasu podczas XXIII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który odbył się w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Walczono o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”.
W tym roku konkurs odbył się pod hasłem „Smaki Mazurskich Lasów- dziczyzna i grzyby”. Do rywalizacji stanęło 9 szkół z terenu województwa warmińsko-mazurskiego.
Celem konkursu jest podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozwijanie zainteresowań uczniów, a także kultywowanie tradycji kulinarnych i regionalnej kuchni. Patronat honorowy nad Konkursem objęli Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty w Olsztynie, Starosta Szczycieński oraz Polski Związek Łowiecki.
Do rywalizacji stanęły drużyny z 9 szkół naszego województwa: Zespół Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu, Zespół Szkół nr 6 im. Macieje Rataja w Ełku, Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie, Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie oraz Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
W programie, poza wykonaniem potraw konkursowych, była degustacja wyrobów z dziczyzny oraz innych darów lasu na stoisku Nadleśnictwa Spychowo, promującym projekt rozwojowy Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”. Dziczyzna bowiem jest surowcem często niedocenianym w naszym kraju, a przewyższającym swoją wartością odżywczą mięso zwierząt hodowlanych. Można było również spróbować m.in. przetworów z dzikiej róży, rokitnika, żurawiny, czy aromatycznej kawy żołędziowej. Podczas tego wydarzenia odbyła się prelekcja pracownika Nadleśnictwa Spychowo dotycząca walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny, a także wystąpienie Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Leśna Brać”, działającego przy Nadleśnictwie Spychowo i Strzałowo.
Jury konkursowe miało nie lada zadanie, oceniając takie potrawy jak np. schab jelenia w leśnym mchu z grzybowymi pierogami, jarmużowe pierogi z jeleniem na gryczanym koszotto z sosem z palonych warzyw i leśnych grzybów, czy jeleń z lasagną ziemniaczano-grzybową i winnym sosem.
Zwycięzcami tegorocznej edycji Konkursu zostali uczniowie Mateusz Galbarczyk i Rafał Zajkowski z Zespołu Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie. II miejsce zajęli uczniowie naszej szkoły Wiktoria Parzych i Oskar Nowak - ubiegłoroczni mistrzowie XXII edycji Konkursu Mistrza Szkolnej Patelni, natomiast III miejsce zajęły uczennice Ewelina Filipowicz i Joanna Zalewska z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie.
Celem konkursu jest podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozwijanie zainteresowań uczniów, a także kultywowanie tradycji kulinarnych i regionalnej kuchni. Patronat honorowy nad Konkursem objęli Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty w Olsztynie, Starosta Szczycieński oraz Polski Związek Łowiecki.
Do rywalizacji stanęły drużyny z 9 szkół naszego województwa: Zespół Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu, Zespół Szkół nr 6 im. Macieje Rataja w Ełku, Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie, Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie, Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie oraz Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
W programie, poza wykonaniem potraw konkursowych, była degustacja wyrobów z dziczyzny oraz innych darów lasu na stoisku Nadleśnictwa Spychowo, promującym projekt rozwojowy Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”. Dziczyzna bowiem jest surowcem często niedocenianym w naszym kraju, a przewyższającym swoją wartością odżywczą mięso zwierząt hodowlanych. Można było również spróbować m.in. przetworów z dzikiej róży, rokitnika, żurawiny, czy aromatycznej kawy żołędziowej. Podczas tego wydarzenia odbyła się prelekcja pracownika Nadleśnictwa Spychowo dotycząca walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny, a także wystąpienie Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Leśna Brać”, działającego przy Nadleśnictwie Spychowo i Strzałowo.
Jury konkursowe miało nie lada zadanie, oceniając takie potrawy jak np. schab jelenia w leśnym mchu z grzybowymi pierogami, jarmużowe pierogi z jeleniem na gryczanym koszotto z sosem z palonych warzyw i leśnych grzybów, czy jeleń z lasagną ziemniaczano-grzybową i winnym sosem.
Zwycięzcami tegorocznej edycji Konkursu zostali uczniowie Mateusz Galbarczyk i Rafał Zajkowski z Zespołu Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie. II miejsce zajęli uczniowie naszej szkoły Wiktoria Parzych i Oskar Nowak - ubiegłoroczni mistrzowie XXII edycji Konkursu Mistrza Szkolnej Patelni, natomiast III miejsce zajęły uczennice Ewelina Filipowicz i Joanna Zalewska z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez