Pyszne pierogi z jagodami
2017-07-23 13:28:03(ost. akt: 2017-07-23 13:30:25)
Sezon jagodowy w pełni, proponujemy więc przepis na pierogi z jagodami. Uwielbiaja je dzieci i dorośli. Są łatwe w przygotowaniu.
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 250 ml ciepłej przegotowanej wody
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 250 ml ciepłej przegotowanej wody
Nadzienie:
500 g jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki drobnego cukru z laską wanilii lub torebka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Jagody płuczemy i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo wodę, tak aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto by było gładkie i jednolite. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Ciasto dzielimy na 3 – 4 części i kolejno wałkujemy każdą porcję na cienki placek około 2-3 mm, obsypując stolnicę i wałek mąką. Za pomocą szklanki wycinamy z przygotowanego ciasta kółka. Do jagód wsypujemy cukier i mąkę. Delikatnie mieszamy. Na krążku ciasta umieszczamy przygotowane jagody – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę (osolona z dodatkiem łyżki oleju). Wrzucamy pierogi do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty, aż wypłyną. Od czasu do czasu mieszając. Wyciągamy pierogi za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Podajemy posypane cukrem, polane śmietaną, bitą śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!
500 g jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki drobnego cukru z laską wanilii lub torebka cukru wanilinowego
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Jagody płuczemy i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo wodę, tak aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto by było gładkie i jednolite. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Ciasto dzielimy na 3 – 4 części i kolejno wałkujemy każdą porcję na cienki placek około 2-3 mm, obsypując stolnicę i wałek mąką. Za pomocą szklanki wycinamy z przygotowanego ciasta kółka. Do jagód wsypujemy cukier i mąkę. Delikatnie mieszamy. Na krążku ciasta umieszczamy przygotowane jagody – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlepiamy boki, formując pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę (osolona z dodatkiem łyżki oleju). Wrzucamy pierogi do wrzącej wody i gotujemy przez około 3 minuty, aż wypłyną. Od czasu do czasu mieszając. Wyciągamy pierogi za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Podajemy posypane cukrem, polane śmietaną, bitą śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!
Czytaj e-wydanie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez