Tort tiramisu na Dzień Mamy!

2017-05-26 17:13:20(ost. akt: 2017-05-26 17:16:02)

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

Miła i smaczna niespodzianka dla Mamy z okazji jej święta.
Składniki:

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta soli

Masa:
500 g serka mascarpone
6 żółtek
cukier waniliowy
1/4 - 1/3 szkl cukru
0,5 l słodkiej śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
0,5 litra mocnej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej
likier amaretto do smaku (ok. 4-5 łyżek)
kakao

Przygotowanie:
Upiec biszkopt z 1,5 porcji składników na przepis podstawowy. Białka starannie oddzielić od żółtek. Białka zmiksować ze szczyptą soli, pod koniec dodawać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Następnie do jajecznej masy dodawać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać łyżką. Na koniec wlać olej i dokładnie wymieszać.
Tortownicę posmarować margaryną lub masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysypać bułką tartą.
Masę wylać do przygotowanej tortownicy, wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175*C na 50 - 55 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy i wtedy wyjąć z piekarnika. Po wystygnięciu i przekrojeniu przygotowuję krem.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (koniecznie w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem waniliiowym na białą, puszystą masę. Dodać ostudzoną żelatynę cienkim strumyczkiem. Następnie dodawać stopniowo mascarpone i ubijać aż połączy się dokładnie z żółtkami. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Dodać ją do kremu delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera.
Każdą warstwę biszkoptu nasączyć kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao.
Po bokach i na wierzchu posmarować masą. Boki obsypać grubszą warstwą kakao lub czekoladowymi cukiereczkami.
Udekorować według uznania: mogą być sezonowe owoce lub dekoracje z czekolady oraz cukrowe.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Kliknij

Podziel się informacją:

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5