Babka Czekoladowa
2017-05-07 12:01:05(ost. akt: 2017-05-07 12:03:19)
Smaczna i łatwa w przygotowaniu babka czekoladowa, idealna na niedzielne spotkania.
Składniki:
250 -270 g mąki pszennej
300 g cukru
70 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka duże
250 ml mleka
250 ml wrzącej wody
125 ml leju roślinnego
2-3 łyżki rumu albo kilka kropel aromatu rumowego
polewa czekoladowa do dekoracji
300 g cukru
70 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka duże
250 ml mleka
250 ml wrzącej wody
125 ml leju roślinnego
2-3 łyżki rumu albo kilka kropel aromatu rumowego
polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz wody i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając- najlepiej drewnianą łyżką, wlewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Przelewamy ciasto do ogrzanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe- będzie miękkie i sprężyste, ale nie powinno zostawiać śladów surowego ciasta. Po przestudzeniu, delikatnie wyjąć z formy i oblać ulubioną polewą. Można dodatkowo ozdobić rodzynkami czy orzeszkami.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez