Babka Czekoladowa

2017-05-07 12:01:05(ost. akt: 2017-05-07 12:03:19)

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

Smaczna i łatwa w przygotowaniu babka czekoladowa, idealna na niedzielne spotkania.
Składniki:

250 -270 g mąki pszennej
300 g cukru
70 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka duże
250 ml mleka
250 ml wrzącej wody
125 ml leju roślinnego
2-3 łyżki rumu albo kilka kropel aromatu rumowego
polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz wody i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając- najlepiej drewnianą łyżką, wlewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Przelewamy ciasto do ogrzanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe- będzie miękkie i sprężyste, ale nie powinno zostawiać śladów surowego ciasta. Po przestudzeniu, delikatnie wyjąć z formy i oblać ulubioną polewą. Można dodatkowo ozdobić rodzynkami czy orzeszkami.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Kliknij

Podziel się informacją:

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5