Świąteczny Żurek
2017-04-11 12:20:47(ost. akt: 2017-04-11 12:24:55)
Święta Wielkanocne już blisko, więc proponujemy Państwu przepis na świąteczny żurek.
Składniki:
2 szklanki ukiszonego żuru
30 dag białej kiełbasy
10-15 dag wędzonego boczku
łyżka oleju
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietany - sugeruję tłustą
łyżka mąki
łyżeczka vegety
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
3 jajka ugotowane na twardo
2 szklanki ukiszonego żuru
30 dag białej kiełbasy
10-15 dag wędzonego boczku
łyżka oleju
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietany - sugeruję tłustą
łyżka mąki
łyżeczka vegety
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Do garnka wlać 3 szklanki wody, ziele angielskie, vegetę pieprz w ziarnkach i całą białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. W tym czasie obrać cebule i czosnek i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Boczek kroję na niezbyt drobną kostkę. Na łyżce oleju podsmażyć przez chwilę cebule, dodać boczek i usmażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zacznie być szklista. Pod koniec smażenia dodać na kilka chwil posiekany czosnek. Cebule z boczkiem dodać do zupy, zaś z zupy wyjąć kiełbasę. Zupę z boczkiem i cebulą gotować następne 10 minut, w tym czasie pokroić ugotowana kiełbasę na zgrabne kawałki oraz wymieszać bardzo dokładnie śmietanę z łyżką mąki. Do ugotowanej zupy dodać żur. Do śmietany z mąką wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać - następnie zaś dodać do zupy. Do garnka dodać również majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz. Zagotować zupę. Do talerzy nałożyć porcję kiełbasy oraz jajka ugotowane na twardo, pokrojone na połówki i zalać zupą.
Do garnka wlać 3 szklanki wody, ziele angielskie, vegetę pieprz w ziarnkach i całą białą kiełbasę. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. W tym czasie obrać cebule i czosnek i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Boczek kroję na niezbyt drobną kostkę. Na łyżce oleju podsmażyć przez chwilę cebule, dodać boczek i usmażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zacznie być szklista. Pod koniec smażenia dodać na kilka chwil posiekany czosnek. Cebule z boczkiem dodać do zupy, zaś z zupy wyjąć kiełbasę. Zupę z boczkiem i cebulą gotować następne 10 minut, w tym czasie pokroić ugotowana kiełbasę na zgrabne kawałki oraz wymieszać bardzo dokładnie śmietanę z łyżką mąki. Do ugotowanej zupy dodać żur. Do śmietany z mąką wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać - następnie zaś dodać do zupy. Do garnka dodać również majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz. Zagotować zupę. Do talerzy nałożyć porcję kiełbasy oraz jajka ugotowane na twardo, pokrojone na połówki i zalać zupą.
Czytaj e-wydanie ]kliknij[/ur
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez