ZUPA GULASZOWA
2017-02-18 13:00:00(ost. akt: 2017-02-17 22:49:46)
Smaczna i rozgrzewająca na chłodne dni.
Składniki:
1 kilogram schabu karkowego lub łopatki
3 łyżki smalcu
6 ząbków czosnku
6 łyżek słodkiej papryki w proszku
3 łyżki ostrej papryki w proszku
4 pomidory
3 upieczone papryki
4 ziemniaki
kminek,
sól
1 kilogram schabu karkowego lub łopatki
3 łyżki smalcu
6 ząbków czosnku
6 łyżek słodkiej papryki w proszku
3 łyżki ostrej papryki w proszku
4 pomidory
3 upieczone papryki
4 ziemniaki
kminek,
sól
Na wywar mięsny:
1 gicz cielęca
1 nóżka wieprzowa
1 gicz cielęca
1 nóżka wieprzowa
Na wywar z warzyw:
1 cebula
2 marchewki
1/2 selera
1 litr wody
1 cebula
2 marchewki
1/2 selera
1 litr wody
Na zacierki:
1 jajko
mąka
1 jajko
mąka
Przepis na zupę gulaszową:
Kilogram schabu lub łopatki kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z solą i kminkiem. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z jajka i mąki. Smacznego!
Kilogram schabu lub łopatki kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z solą i kminkiem. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z jajka i mąki. Smacznego!
Czytaj e-wydanie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez