Makaron tagliatelle z sosem bolońskim

2017-02-04 16:00:00(ost. akt: 2017-02-03 13:16:26)

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Smaczny i łatwy do przygotowania przepis na makaron.
Składniki:
400 g mięsa mielonego
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
50 g surowego boczku
1 szklanka mleka
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
600 g pomidorów krojonych
3 łyżki oliwy
3 listki laurowe
sól, pieprz w ziarnach
350 g makaronu tagliatelle (jajecznego)
starty parmezan
świeży tymianek do podania

Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych lub średnich oczkach tarki. Seler naciowy kroimy w drobne plasterki, cebulę oraz boczek w kosteczkę. Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy najpierw boczek i podsmażamy chwilę na złoto. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do czasu, aż się zeszkli. Na koniec wrzucamy marchewkę i seler naciowy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy, aż warzywa zmiękną. Do warzyw dodajemy mielone mięso. Kiedy się obsmaży i zmieni kolor z czerwonego na brązowy, wlewamy mleko. Gotujemy kilka minut, aż mleko częściowo odparuje. Następnie dodajemy wino. Gotujemy całość do czasu, aż wino również odparuje. Do mięsa i warzyw wrzucamy krojone pomidory, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Całość mieszamy, zmniejszamy ogień, nakładamy pokrywkę i dusimy sos przez co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. W trakcie gotowania sosu możemy dodawać odrobinę cukru, jeśli pomidory, których użyliśmy są zbyt mało słodkie, a bardziej kwaśne. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykładamy na podgrzane talerze, wierzch polewamy sosem bolognese, posypujemy startym parmezanem oraz opcjonalnie świeżym tymiankiem.


ewydanie]

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5