Serowe oponki

2017-01-26 22:08:50(ost. akt: 2017-01-26 22:13:43)

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Smaczne i szybkie w wykonaniu oponki serowe. Lubią je dorośli i dzieci.
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g twarogu, mielonego
¼ szklanki drobnego cukru
6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
125 ml kwaśniej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto. Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch to znak, że można już smażyć. Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają. Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5