Serowe oponki
2017-01-26 22:08:50(ost. akt: 2017-01-26 22:13:43)
Smaczne i szybkie w wykonaniu oponki serowe. Lubią je dorośli i dzieci.
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g twarogu, mielonego
¼ szklanki drobnego cukru
6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
125 ml kwaśniej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
250 g mąki pszennej
250 g twarogu, mielonego
¼ szklanki drobnego cukru
6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
125 ml kwaśniej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto. Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch to znak, że można już smażyć. Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają. Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto. Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch to znak, że można już smażyć. Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają. Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez