Choinka z ciasta francuskiego

2016-12-16 09:21:21(ost. akt: 2016-12-16 09:32:57)

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Smaczne i efektowne ciasto w kształcie choinki świątecznej. Łatwo ją przygotować.
Składniki na 1 choinkę:
2 płaty ciasta francuskiego na maśle, może być mrożone
około 150 g masy makowej, serowej lub kremu czekoladowego
1 białko
lukier, cukier puder - dowolnie do dekoracji
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania

Przygotowanie:
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.
Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie ciasta francuskiego dwa jednakowe trójkąty równoramienne. Białko ubić na pianę, wymieszać z masą makową. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) i posmarować przygotowaną masę. Przykryć drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie ciasteczka francuskie z owocami lub dżemem). Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto. Całość posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, można udekorować bakaliami.
Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać.


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Zostań dziennikarzem obywatelskim

Podziel się informacją:

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5