Choinka z ciasta francuskiego
2016-12-16 09:21:21(ost. akt: 2016-12-16 09:32:57)
Smaczne i efektowne ciasto w kształcie choinki świątecznej. Łatwo ją przygotować.
Składniki na 1 choinkę:
2 płaty ciasta francuskiego na maśle, może być mrożone
około 150 g masy makowej, serowej lub kremu czekoladowego
1 białko
lukier, cukier puder - dowolnie do dekoracji
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
2 płaty ciasta francuskiego na maśle, może być mrożone
około 150 g masy makowej, serowej lub kremu czekoladowego
1 białko
lukier, cukier puder - dowolnie do dekoracji
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
Przygotowanie:
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.
Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie ciasta francuskiego dwa jednakowe trójkąty równoramienne. Białko ubić na pianę, wymieszać z masą makową. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) i posmarować przygotowaną masę. Przykryć drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie ciasteczka francuskie z owocami lub dżemem). Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto. Całość posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, można udekorować bakaliami.
Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać.
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.
Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie ciasta francuskiego dwa jednakowe trójkąty równoramienne. Białko ubić na pianę, wymieszać z masą makową. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) i posmarować przygotowaną masę. Przykryć drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie ciasteczka francuskie z owocami lub dżemem). Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto. Całość posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, można udekorować bakaliami.
Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać.
Czytaj e-wydanie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez