Rolada z masą lub galaretką
2016-10-07 14:06:52(ost. akt: 2016-10-07 14:11:12)
Smaczna i szybka w wykonaniu. Polecamy!
Składniki na roladę:
5 jajek
4 łyżki mąki
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
350 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Jajka ubijać dodając powoli cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po upieczeniu, ciasto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.
Masa: należy ubić śmietanę i rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody. Do ubitej śmietany (można dodać 3 łyżki kremu czekoladowego lub tofi - wedle uznania), stale, powoli miksując, dodawać ciepłą żelatynę. Krem wstawić do lodówki. Po wstawieniu kremu do lodówki, należy go pilnować, aby zbytnio nie zgęstniał. Można również zamiast masy użyć galaretki. Dwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Pozostawić do stężenia.
Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem lub galaretką i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.
Masa: należy ubić śmietanę i rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody. Do ubitej śmietany (można dodać 3 łyżki kremu czekoladowego lub tofi - wedle uznania), stale, powoli miksując, dodawać ciepłą żelatynę. Krem wstawić do lodówki. Po wstawieniu kremu do lodówki, należy go pilnować, aby zbytnio nie zgęstniał. Można również zamiast masy użyć galaretki. Dwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Pozostawić do stężenia.
Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem lub galaretką i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez