Faszerowana mięsem papryka

2016-09-25 01:25:19(ost. akt: 2016-09-25 01:28:39)
Faszerowane mięsem papryki

Faszerowane mięsem papryki

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

To danie nie wymaga kulinarnych umiejętności, jest proste w wykonaniu. Można je podać w wersji dla wegetarianina ale też w normalnej.
Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
250 g sera żółtego, startego na grubej tarce
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
kostka rosołowa
6 czerwonych papryk

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka dodać mielone mięso. Podsmażać, aż nie będzie już różowe i zacznie się przyrumieniać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
4.W misce wymieszać podsmażone mięso z cebulką, zieloną pietruszką i z połową żółtego sera. Z papryk odciąć górną część z zielonym ogonkiem, wyciąć gniazdo nasienne i usunąć ze środka papryki wszelkie nasiona. Odcięte zielone części wyrzucić. Sprawdzić, czy papryki stoją samodzielnie w naczyniu żaroodpornym - jeśli się przewracają, można odciąć spodnie części, aby były płaskie. Ale uwaga! nie odcinać za dużo, żeby farsz nie wyleciał dołem! Do wydrążonych papryk nałożyć farsz i lekko ubić. Po wierzchu posypać żółtym serem. Nałożyć odciętą część papryki na wierzch. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno odrobinę wody z kostką rosołową. Piec przez około 30 minut. Jeśli papryki będą lekko pomarszczone - oznacza to, że są już upieczone.
Nadzienie można zrobić również z ryżem. Do wszystkich składników dodać ugotowany woreczek ryżu. Wymieszać i nadziać papryki.
Smacznego!

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. grazy #2073017 | 62.148.*.* 25 wrz 2016 17:03

    PS. Z samym mięsem niedobre, trzeba dodac troszkę ryzu lub kaszy.

    odpowiedz na ten komentarz

  2. grazy #2073016 | 62.148.*.* 25 wrz 2016 17:01

    Ser niepotrzebny. Ja dodaję majeranek do farszu oraz do sosu pomidory przesmazone na maśle. Nie dodaje też ostrej papryki tylko słodka.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5