Faszerowana mięsem papryka
2016-09-25 01:25:19(ost. akt: 2016-09-25 01:28:39)
To danie nie wymaga kulinarnych umiejętności, jest proste w wykonaniu. Można je podać w wersji dla wegetarianina ale też w normalnej.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
250 g sera żółtego, startego na grubej tarce
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
kostka rosołowa
6 czerwonych papryk
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
250 g sera żółtego, startego na grubej tarce
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
kostka rosołowa
6 czerwonych papryk
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka dodać mielone mięso. Podsmażać, aż nie będzie już różowe i zacznie się przyrumieniać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
4.W misce wymieszać podsmażone mięso z cebulką, zieloną pietruszką i z połową żółtego sera. Z papryk odciąć górną część z zielonym ogonkiem, wyciąć gniazdo nasienne i usunąć ze środka papryki wszelkie nasiona. Odcięte zielone części wyrzucić. Sprawdzić, czy papryki stoją samodzielnie w naczyniu żaroodpornym - jeśli się przewracają, można odciąć spodnie części, aby były płaskie. Ale uwaga! nie odcinać za dużo, żeby farsz nie wyleciał dołem! Do wydrążonych papryk nałożyć farsz i lekko ubić. Po wierzchu posypać żółtym serem. Nałożyć odciętą część papryki na wierzch. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno odrobinę wody z kostką rosołową. Piec przez około 30 minut. Jeśli papryki będą lekko pomarszczone - oznacza to, że są już upieczone.
Nadzienie można zrobić również z ryżem. Do wszystkich składników dodać ugotowany woreczek ryżu. Wymieszać i nadziać papryki.
Smacznego!
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka dodać mielone mięso. Podsmażać, aż nie będzie już różowe i zacznie się przyrumieniać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
4.W misce wymieszać podsmażone mięso z cebulką, zieloną pietruszką i z połową żółtego sera. Z papryk odciąć górną część z zielonym ogonkiem, wyciąć gniazdo nasienne i usunąć ze środka papryki wszelkie nasiona. Odcięte zielone części wyrzucić. Sprawdzić, czy papryki stoją samodzielnie w naczyniu żaroodpornym - jeśli się przewracają, można odciąć spodnie części, aby były płaskie. Ale uwaga! nie odcinać za dużo, żeby farsz nie wyleciał dołem! Do wydrążonych papryk nałożyć farsz i lekko ubić. Po wierzchu posypać żółtym serem. Nałożyć odciętą część papryki na wierzch. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno odrobinę wody z kostką rosołową. Piec przez około 30 minut. Jeśli papryki będą lekko pomarszczone - oznacza to, że są już upieczone.
Nadzienie można zrobić również z ryżem. Do wszystkich składników dodać ugotowany woreczek ryżu. Wymieszać i nadziać papryki.
Smacznego!
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
grazy #2073017 | 62.148.*.* 25 wrz 2016 17:03
PS. Z samym mięsem niedobre, trzeba dodac troszkę ryzu lub kaszy.
odpowiedz na ten komentarz
grazy #2073016 | 62.148.*.* 25 wrz 2016 17:01
Ser niepotrzebny. Ja dodaję majeranek do farszu oraz do sosu pomidory przesmazone na maśle. Nie dodaje też ostrej papryki tylko słodka.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz