Wielki sukces szczycieńskiej "dwójki"

2016-09-17 17:00:00(ost. akt: 2016-09-16 13:18:32)

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne

Zespół Szkół nr 2 imienia Jędrzeja Śniadeckiego znalazł się w prestiżowej grupie szkół, które mogą pochwalić się przyznaniem certyfikatu Kuźni Talentów Kulinarnych. Szczycieńska „dwójka” jest dziewiątą szkołą w kraju i pierwszą w województwie, która może poszczycić się takim osiągnięciem.
Pomysłodawcą złożenia wniosku do Stowarzyszenia Kucharzy Polskich przyznającego to wyróżnienie był Michał Denesiuk nauczyciel w ZS nr 2.
— Każda ze szkół, która stara się o taki certyfikat musi podeprzeć swoją kandydaturę sukcesami nie tylko samej placówki, ale również nauczycieli i absolwentów oraz wykazem szkoleń, w których brali udział — mówi nam pomysłodawca inicjatywy. — Na tej podstawie gremium pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich decyduje o akceptacji lub odrzuceniu wniosku — dodaje.
W przypadku Zespołu Szkół nr 2 oceniający nie mogli mieć żadnych wątpliwości co do słuszności swojej decyzji. Przekonać mogli się o tym także wszyscy zaproszeni na ceremonię przekazania certyfikatu. Uroczystość rozpoczęła się od części oficjalnej w trakcie której kadra, na czele z dyrektor Danutą Maroszek, przedstawiła osiągnięcia placówki. Trzeba przyznać, że było się czym chwalić.

Długa lista sukcesów
Najważniejszą pozycją, na trzeba przyznać długiej liście sukcesów, było zwycięstwo w konkursie Olive Oil in Cooking we włoskim Spoleto. Ekipa z Zespołu Szkół nr 2 była pierwszą w historii zagraniczną drużyną, która wzięła w nim udział. Jak się okazało od razu pozostawiła w tyle miejscowych konkurentów. Lista wszystkich nagród i wyróżnień szczycieńskich adeptów sztuki kulinarnej może budzić podziw. Co ważniejsze zdobyta w szkole wiedza przekłada się również na późniejsze zawodowe sukcesy. Tak jest w przypadku Marka Michalaka, absolwenta szczycieńskiej placówki. 33-latek został niedawno uhonorowany, jako pierwszy Polak, prestiżowym tytułem Master Chef of Great Britain.
Pod wrażeniem osiągnięć szkoły i jej uczniów byli zebrani na sali goście. Wydarzenie swoją obecnością zaszczycili między innymi Jarosław Matłach, starosta szczycieński oraz przedstawiciele wspierających placówkę sponsorów. Ci drudzy mieli przy okazji szansę zaprezentowania na specjalnie przygotowanych stoiskach swoich towarów i usług. Szkołę chwalili też przedstawiciele Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
— Osiągnięcia szkolne są ważne, ale to tylko początek drogi — mówi Krzysztof Szulborski, prezes SKP. — Dyrekcja zapewnia uczniom doskonałe warunki do zdobywania wiedzy i kulinarnych szczytów. Od teraz chcemy się aktywnie włączyć w proces kształcenia młodzieży w tej szkole.
W trakcie uroczystości na ręce dyrektor szkoły przekazano certyfikat. Potem przyszedł czas na oficjalne odsłonięcie pamiątkowej tablicy rekomendacyjnej.

Uczniowie przygotowali konkursowe dania
Po części oficjalnej okazję do zaprezentowania swoich umiejętności dostali uczniowie. Pięć ekip wzięło udział w zorganizowanym specjalnie z okazji przyznania certyfikatu konkursie. Jego tematem były dania z wołowiny oraz produkty tradycyjne i regionalne. Uczniowie zaserwowali między innymi kołduny, steki, ponadto kaszankę w nowoczesnej wersji. Potrawy przygotowane przez uczestników oceniali eksperci najwyższej klasy — obecni na uroczystości przedstawiciele Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Najbardziej do gustu przypadła im propozycja Wiktorii Parzych i Oskara Nowaka. Jurorzy podkreślali jednak wysoki poziom wszystkich uczestników.
Trzeba zaznaczyć, że certyfikat Kuźni Talentów Kulinarnych to nie tylko sam tytuł.
— Znalezienie się w gronie placówek wyróżnionych w ten sposób świadczy o prestiżu i poziomie kształcenia w naszej szkole — mówi Danuta Maroszek, dyrektor Zespołu Szkół nr 2. — Pomoże nam to z pewnością przy staraniu się o patronaty dla organizowanych przez nas konkursów czy warsztatów.
Pozostaje mieć nadzieję, że ta niezwykle udana uroczystość to tylko początek dłuższej współpracy pomiędzy Zespołem Szkół nr 2 a Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich. Na takim partnerstwie z pewnością zyska nie tylko sama szkoła, ale przede wszystkim kształcący się w niej uczniowie.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5