Pyszne ciasto ze śliwkami
2016-09-04 11:17:40(ost. akt: 2016-09-02 22:20:41)
Smaczne i łatwe do zrobienia ciasto z sezonowymi owocami.
Składniki:
2 szkl maki pszennej
1 szkl krupczatki
2 łyżeczki proszku
200g masła
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżka octu
1 kg śliwek
ok 2 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania
2 szkl maki pszennej
1 szkl krupczatki
2 łyżeczki proszku
200g masła
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżka octu
1 kg śliwek
ok 2 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto z podanych składników i czterech żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywno. Blachę wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części, jedna z nich - ta na spód może być trochę większa. Jedną częścią ciasta wykładamy dno formy. Posypujemy je bułką tartą i układamy śliwki. Wykładamy równomiernie na owoce ubite białka. Na wierzch kruszymy resztę ciasta. Pieczemy ok 35-40 minut w 180st. Kiedy trochę ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Można podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego!
Zagniatamy ciasto z podanych składników i czterech żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywno. Blachę wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części, jedna z nich - ta na spód może być trochę większa. Jedną częścią ciasta wykładamy dno formy. Posypujemy je bułką tartą i układamy śliwki. Wykładamy równomiernie na owoce ubite białka. Na wierzch kruszymy resztę ciasta. Pieczemy ok 35-40 minut w 180st. Kiedy trochę ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Można podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego!
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez