Gołąbki po warszawsku

2016-08-12 22:16:50(ost. akt: 2016-08-12 22:21:04)
Gołąbki po warszawsku

Gołąbki po warszawsku

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Smaczne i łatwe do wykonania gołąbki inaczej niż zwykle. Polecamy!
Składniki:

1/2 kg białej kapusty
50 dag mięsa mielonego
1/2 szklanki kaszy manny
1 szklanka ryżu
4 jajka
przecier pomidorowy
2 łyżki śmietany
pieprz
sól
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
wegeta

Sposób wykonania:

Kapustę należy drobno posiekać i przełożyć do większego naczynia. Dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić. Formować owalne "gołąbki". Piec na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru. Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i doprawić całość wegetą. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut. Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody.
Zagotować i doprawić do smaku. "Gołąbki" podawać z ziemniakami polane sosem.

Czytaj e-wydanie


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".
Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5