Młode ziemniaczki owinięte boczkiem

2016-06-22 11:34:00(ost. akt: 2016-06-22 11:37:08)

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Przekąskę możemy podawać na ciepło i zimno. Danie robi się szybko i naprawdę jest smaczne. Polecam!
Składniki:
młode małe ziemniaczki
czosnek, sól
masło
plastry boczku
zioła takie jakie lubicie

Przygotowanie:
Młode ziemniaki obieramy lub skrobiemy i nacinamy z jednej strony, doprawiamy solą i czosnkiem. Bierzemy każdego ziemniaczka i owijamy plasterkiem boczku, układamy tak by koniec plasterka był na dole pod ziemniakiem. Posypujemy ziemniaki wiórkami masła i wkładamy do gorącego piekarnika 200'C na około 1-1,5 godziny. Sprawdzamy widelcem miękkość ziemniaków - podajemy z sałatką lub z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy
Składniki:
mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżeczki majonezu
3/4 łyżeczki cukru
3 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli

Przygotowanie:
W miseczce połączyć dokładnie jogurt z 3 łyżeczkami majonezu, tak, aby powstała jednolita konsystencja. Dodać cukier, sól i oregano – wymieszać. Przecisnąć przez praskę 3 duże ząbki czosnku, które należy dorzucić do sosu. Całość wymieszać.

Smacznego!

Czytaj e-wydanie


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 
Swoją stronę założysz TUTAJ ".
Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5