Roladki z piersi kurczaka w warzywach

2016-03-04 08:00:00(ost. akt: 2016-03-04 09:46:36)

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka;
- 1 mały jogurt naturalny 200 ml;
- 2 ząbki czosnku;
- sól, ostra papryka w proszku, jarzynka do smaku
- 1 mała cukinia;
- 1 czerwona papryka;
- 2 pomidory;
- 1 cebula;
- 2 marchewki;
- 8 brukselek;
- 6 dużych pieczarek;
- 3 łyżki oleju do podpieczenia warzyw.

Sos beszamelowy:
- 1 duża łyżka masła naturalnego;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 1 szklanka mleka;
- 1 ząbek przeciśniętego czosnku;
- sól, pieprz
W garnku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, od razu wlewamy mleko (musimy bardzo szybko mieszać aby nie powstały nam grudki). Sos przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, cały czas mieszamy. Sos bardzo szybko gęstnieje, więc przygotowuje się go bardzo szybko.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, papryką, przeciśniętym czosnkiem oraz dodajemy jogurt. Zwijamy w roladki i odkładamy do lodówki na około 1-3 godziny.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię z olejem, przyprawiamy i pieczemy do momentu, aż płyny odparują. Przekładamy do naczynia żaroodpornego na to układamy kawałki mięsa i polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, 30-40 minut (gdy sos zacznie się przypiekać, zmniejszamy temperaturę). Mięso będzie bardzo kruche, soczyste a warzywa przepyszne. Smacznego!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5