Jabłecznik pod puszystą pierzynką

2016-02-25 12:00:00(ost. akt: 2016-02-25 14:13:28)

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 5 jajek,
- 3 łyżki śmietany,
- proszek do pieczenia mały (na 0,5kg mąki),
- cukier waniliowy,
- kisiel cytrynowy duży (na 3/4 l wody),
- szklanka cukru,
- ok. 1 kilograma jabłek,
- cynamon.
Składniki na kruszonkę:
- 75 g masła,
- 1/3 szkl. cukru,
- 2/3 szkl. mąki

Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Dodajemy margarynę, przesianą mąkę, śmietanę i proszek. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Mieszamy z łyżką cukru, cukrem waniliowym i cynamonem. Wykładamy na ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 180st.C. Składniki na kruszonkę zagniatamy (powinna być sypka). Białka ubijamy, powoli dodając resztę cukru i kisiele. Pianą smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze około 20 minut i gotowe. Smacznego!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5