Ciasto "Łabędzi puch"

2016-02-12 08:00:00(ost. akt: 2016-02-12 09:41:08)
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek;
- 1 szkl. cukru;
- 1 szkl. mąki tortowej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka gorącej wody;
- 1 łyżka oleju;
- cukier waniliowy;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki;
- 3 szkl. mleka;
- 1/2 szkl. cukru;
- cukier waniliowy;
- 10 dag wiórków kokosowych;
- 1 i 1/2 kostki masła;
- dżem z czarnej porzeczki.

Posypka:
- 1 łyżka masła;
- 10 dag wiórków kokosowych;
- 1/2 szkl. cukru.

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, a następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką – szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić też trochę na boki.

Przygotować posypkę. Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5