Roladki z piersi kurczaka z serem

2016-02-08 11:03:53(ost. akt: 2016-02-08 11:06:45)
Roladki z piersi kurczaka z serem

Roladki z piersi kurczaka z serem

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- plastry żółtego sera typu gouda ( grubsze),
- 2 jajka,
- cebula,
- pieprz,
- przyprawa do kurczaka,
- papryka mielona,
- czosnek granulowany,
- bułka tarta.

Piersi rozbić, ale nie za cienko, żeby się nie rwały. Oprószyć przyprawami. Na każdej ułożyć plastry żółtego sera. Zwinąć w roladę. Spiąć ścisło wykałaczkami tak, by ser nie wypłynął. Ponownie oprószyć przyprawami, obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Podsmażyć na patelni z obu stron. Cebulę pokroić w krążki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na cebulę położyć rolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut ( w zależności od wielkości rolad, można sprawdzić czy są gotowe nakłuwając widelcem). W połowie pieczenia podlać 1,5 szklanki rosołu ( może być z kostki). Powstały po pieczeniu sos cebulowo- drobiowy można zagęścić i polać nim gotową potrawę. Smacznego!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5