Cukinia nadziewana mięsem mielonym

2016-02-12 08:00:00(ost. akt: 2016-02-12 08:37:01)

Autor zdjęcia: Joanna Karzynska

Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie,
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 jajko,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 150 g startego sera żółtego,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz, mielona papryka słodka.

Cukinie umyć, obrać ze skórki, pokroić na trzy równe kawałki. W każdym wydrążyć otwór. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso mielone, przyprawy i jajko wyrobić jak na kotlety. Gotowym farszem napełniać cukinie. Do żaroodpornego naczynia włożyć cukinie, zalać sosem z pomidorów i posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec ok 30-40, aż cukinia będzie miękka.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5