Wianuszek z czekoladą i morelami

2015-11-12 12:00:00(ost. akt: 2015-11-12 15:28:14)
Składniki:
- pół kostki margaryny,
- 3 szklanki mąki,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła (rozpuścić),
- 150 g suszonych moreli,
- tabliczka czekolady ( gorzka lub deserowa),
- 2 łyżki mleka.

Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być dość luźne. Morele i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Ciasto rozwałkować na kwadrat, nie zbyt cienko. Posmarować rozpuszczonym masłem. Posypać morelami i czekoladą. Zwinąć w roladę. Pokroić w ok. centymetrowe porcje.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Z porcji ciasta ułożyć wianuszek w taki sposób, by poszczególne porcje lekko na siebie nachodziły, łącząc się.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C, ok. 50 min.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5