Kotlety z kalafiora

2015-06-30 13:26:37(ost. akt: 2015-06-30 13:31:21)
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 2 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- bułka tarta-3 łyżki (do masy) i 1 szklanka (do obtoczenia kotletów), (zamiast bułki tartej do masy można użyć mąki pszennej)
- sól-do smaku,
- pieprz-do smaku,
- posiekana pietruszka lub koper-3 łyżki,
- tłuszcz do smażenia, np. olej słonecznikowy.


Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko. Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, aby można było formować kotlety), czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną zieleninę.
Następnie formować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Podawać z surówką.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5