Szarlotka z pianką

2015-05-26 08:09:47(ost. akt: 2015-05-26 08:10:14)
Składniki:
- słoik jabłek do szarlotki,
- cynamon,
- 3 szkl. mąki,
- 1 margaryna,
- 5 jajek,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru,
- 1 opakowanie kisielu, np. cytrynowego.

Z mąki, margaryny, proszku i żółtek zagnieść ciasto. Włożyć na noc do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą starkować na grubych oczkach na dno wysmarowanej formy. Wyrównać i lekko ugnieść. Ponakłuwać widelcem i zapiekać przez 15 min. w temp. 180C.

Jabłka wyłożyć na spód ciasta (nie musi stygnąć), posypać cynamonem ( tylko ostrożnie). Z białek ubić pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i kisiel, cały czas ubijając.
Pianę wyłożyć na jabłka. Na wierzch starkować resztę ciasta i piec jeszcze przez 45 min. w temp. 180 C.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5