Karkówka cebulowo-pieczarkowa

2015-05-26 08:04:34(ost. akt: 2015-05-26 08:08:32)
Składniki:
- kg karkówki,
- 2 zupy cebulowe w proszku,
- 0,5 kg pieczarek,
- 30 dag sera żółtego w kawałku.

Karkówkę pokroić w grube plastry. Obtoczyć w zupie cebulowej ( w proszku). Układać w naczyniu żaroodpornym ( na zakładkę). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 1 godz. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Po godz. pieczenia karkówki, posypać ją podsmażonymi pieczarkami i wstawić do piekarnika jeszcze na 20 min. Po tym czasie posypać potrawę startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera. Ser nie jest konieczny i można z niego zrezygnować. Potrawa wyśmienicie smakuje z kluskami śląskimi i surówką z buraczków.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5