Puszysty sernik z serka kanapkowego z sosem malinowym
2015-04-13 14:57:50(ost. akt: 2015-04-20 21:27:39)
To najbardziej delikatny sernik jaki w życiu jadłam.
Składniki
Spód sernika:
- 1,5 szklani pokruszonych herbatników,
- 0,25 szklanki cukru,
- 0,25 szklanki drobno posiekanych orzechów,
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła.
- 1,5 szklani pokruszonych herbatników,
- 0,25 szklanki cukru,
- 0,25 szklanki drobno posiekanych orzechów,
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła.
Masa serowa:
- 0,5 kg śmietankowego serka kanapkowego,
- 1 szklanka cukru,
- 2 całe jajka,
- 3 jajka rozdzielone ( 3 żółtka idą do sera, a z 3 ubijamy pianę),
- 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22%,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
- 0,5 kg śmietankowego serka kanapkowego,
- 1 szklanka cukru,
- 2 całe jajka,
- 3 jajka rozdzielone ( 3 żółtka idą do sera, a z 3 ubijamy pianę),
- 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22%,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sos:
- szklanka mrożonych malin i odrobina cukru.
- szklanka mrożonych malin i odrobina cukru.
W misce mieszamy składniki na spód ciasta. Po wymieszaniu uzyskujemy konsystencję mokrego piachu. Wylepiamy dno i boki tortownicy. Tortownicę owijamy folią aluminiową, by nic nie wyciekło. Pieczemy od 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C. Po upieczeniu bazy skorupki zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 C.
Serek kanapkowy mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier, jajka, sok z cytryny, wanilię i śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na nasz wcześniej podpieczony spód. Pieczemy w temp. 175C przez 60-65 minut. Gdy brzegi będą lekko złote, a środek jasny i trochę miękki, wówczas wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i czekamy 10 minut. Po tym czasie delikatnie okrajamy dookoła nożem, żeby "odkleić" sernik od ścianek tortownicy. Sernik z powrotem wsuwamy do piecyka i pozostawiamy na 2-3 godzin. Im dłużej się wychładza tym smaczniejszy.
Maliny na sos miksujemy, lekko słodzimy. Sernik polewamy sosem tuż przed spożyciem. Smacznego.
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez