Puszysty sernik z serka kanapkowego z sosem malinowym

2015-04-13 14:57:50(ost. akt: 2015-04-20 21:27:39)
To najbardziej delikatny sernik jaki w życiu jadłam.
Składniki

Spód sernika:
- 1,5 szklani pokruszonych herbatników,
- 0,25 szklanki cukru,
- 0,25 szklanki drobno posiekanych orzechów,
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła.

Masa serowa:
- 0,5 kg śmietankowego serka kanapkowego,
- 1 szklanka cukru,
- 2 całe jajka,
- 3 jajka rozdzielone ( 3 żółtka idą do sera, a z 3 ubijamy pianę),
- 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22%,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sos:
- szklanka mrożonych malin i odrobina cukru.

W misce mieszamy składniki na spód ciasta. Po wymieszaniu uzyskujemy konsystencję mokrego piachu. Wylepiamy dno i boki tortownicy. Tortownicę owijamy folią aluminiową, by nic nie wyciekło. Pieczemy od 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C. Po upieczeniu bazy skorupki zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 C.

Serek kanapkowy mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier, jajka, sok z cytryny, wanilię i śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na nasz wcześniej podpieczony spód. Pieczemy w temp. 175C przez 60-65 minut. Gdy brzegi będą lekko złote, a środek jasny i trochę miękki, wówczas wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i czekamy 10 minut. Po tym czasie delikatnie okrajamy dookoła nożem, żeby "odkleić" sernik od ścianek tortownicy. Sernik z powrotem wsuwamy do piecyka i pozostawiamy na 2-3 godzin. Im dłużej się wychładza tym smaczniejszy.

Maliny na sos miksujemy, lekko słodzimy. Sernik polewamy sosem tuż przed spożyciem. Smacznego.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5