Ciasto papieskie
2015-02-16 10:26:06(ost. akt: 2015-02-16 10:31:02)
Pyszne i eleganckie ciasto. Idealne na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 6 jaj ( żółtka oddzielić),
- 2 budynie śmietankowe,
- 1,5 łyżeczki do pieczenia.
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 6 jaj ( żółtka oddzielić),
- 2 budynie śmietankowe,
- 1,5 łyżeczki do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i budynie. Upiec ok. 30 min, w temp. 180 C.
Krem:
- 1/2 l. śmietany 30%,
- 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl. wody),
- 1 szkl. cukru,
- 25 dag tłustego twarogu.
- 1/2 l. śmietany 30%,
- 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl. wody),
- 1 szkl. cukru,
- 25 dag tłustego twarogu.
Twaróg utrzeć z cukrem (wystarczy ugnieść widelcem), dodać ubitą na sztywno śmietanę, ostudzoną galaretkę, delikatnie wymieszać i schłodzić.
Dodatkowo:
- jabłka do szarlotki (mogą być gotowe ze sklepu) lub dżem jabłkowy,
- płatki migdałowe.
- jabłka do szarlotki (mogą być gotowe ze sklepu) lub dżem jabłkowy,
- płatki migdałowe.
Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Dolną nasączyć ponczem lub herbatą z cytryną. Rozsmarować krem. Nakryć drugą połową ciasta. Na wierzchu rozsmarować jabłka i posypać płatkami.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez