Ciasto papieskie

2015-02-16 10:26:06(ost. akt: 2015-02-16 10:31:02)
Pyszne i eleganckie ciasto. Idealne na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi.
Składniki:

Ciasto:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 6 jaj ( żółtka oddzielić),
- 2 budynie śmietankowe,
- 1,5 łyżeczki do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i budynie. Upiec ok. 30 min, w temp. 180 C.

Krem:
- 1/2 l. śmietany 30%,
- 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl. wody),
- 1 szkl. cukru,
- 25 dag tłustego twarogu.

Twaróg utrzeć z cukrem (wystarczy ugnieść widelcem), dodać ubitą na sztywno śmietanę, ostudzoną galaretkę, delikatnie wymieszać i schłodzić.

Dodatkowo:
- jabłka do szarlotki (mogą być gotowe ze sklepu) lub dżem jabłkowy,
- płatki migdałowe.

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Dolną nasączyć ponczem lub herbatą z cytryną. Rozsmarować krem. Nakryć drugą połową ciasta. Na wierzchu rozsmarować jabłka i posypać płatkami.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5