Warstwowa sałatka z tuńczykiem

2015-02-10 14:20:20(ost. akt: 2015-02-10 14:23:26)
Nawet jeśli pomylimy kolejność warstw nie zmieni to wyśmienitego smaku sałatki.
Składniki:
- 2 puszki dowolnego tuńczyka;
- 4-5 jajek;
- 4 marchewki;
- 6 ziemniaków;
- majonez;
- sól i pieprz.

Ziemniaki i marchew ugotować. Zetrzeć na jarzynówce. Jajka ugotować, oddzielić białka od żółtek, białka pokroić w kostkę, żółtka odłożyć. Tuńczyka odsączyć. Układać (najlepiej w misce o pionowych ściankach) cienkie warstwy: tuńczyk-majonez-ziemniaki, sól,pieprz-marchew-ziemniaki,sól,pieprz-majonez-tuńczyk-marchew-ziemniaki,sól,pieprz-majonez-białko-majonez-żółtko(starte na drobnych oczkach)-sól i pieprz. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5